HASZNOS TANÁCSOK - CIPŐVÁLASZTÁS
 

Nem árt tudni: a legtöbb probléma és fájdalom, mely testünk legfontosabb részeit érinti, azzal magyarázható, hogy nem megfelelő cipőt hordunk.

Az ősember még mezítláb járt az akkori, viszonylag puha talajon, melyhez igazodott a talpa. Ezzel szemben napjainkban kemény felületen gyalogolunk, s ehhez nem tud alkalmazkodni lábunk. Az ideális lábbeli speciális talpbetétje a lábhoz alkalmazkodva kényelmes, puha járást biztosít, emellett megóvja viselőjét a hát- és derékfájástól, valamint a gerincproblémák kialakulásától.

A cipőválasztás hét alapszabálya:

1. Vizsgáljuk meg a lábunkat! Elváltozások - csontkinövés, tyúkszem, sérült köröm - esetén szakemberhez kell fordulni!

2. Állapítsuk meg a láb körméretét! Magas rüszt esetén olyan cipőt válasszunk, amelyben feltüntették a körméretét jelző betűt.

3. Megfelelő sarokméretet válasszunk! A 2-4 centis sarkú cipő alkalmas csak arra, hogy a nap nagy részében viseljük. Az ennél magasabb lábbelit csak különleges alkalmakra ajánlják. A teljesen lapos cipőben is fárasztó a járás.

4. Szenteljünk figyelmet a cipő hosszúságának! A lábbeli ne legyen se túl hosszú, se túl rövid. Lábunk akkor tud kényelmesen mozogni a cipőben, ha az a nagylábujjunknál 7 miliméterrel hosszabb.

5. Fontos a cipő szélessége is! Helytelen széles lábat keskeny cipőbe erőltetni, és fordítva. Az ujjaknak szabadon kell mozogniuk, és a nagylábujj befelé hajlása nem haladhatja meg a 15 fokot.

6. Mikor vásároljunk cipőt? Délután tanácsos, mert ekkor van a láb a legmegfelelőbb állapotban: nem túl pihent és nem túl fáradt.

7. Mielőtt megvesszük a cipőt... Vásárlás előtt mindkét lábunkra ajánlatos felpróbálni a cipőt (a hozzá illő harisnyával vagy zoknival), és sétálgatni benne.

Gyermekcipőt vásárolni egyszerű, gondolhatnánk, pedig korántsem az. Csemetéink helyett ugyan eldöntjük, hogy melyik szín, fazon vagy anyag lenne a legmegfelelőbb számukra, de arra nem gondolunk, hogy később nem mi csetlünk-botlunk kényelmetlen szandálokban, és nem mi fázunk rosszul bélelt kiscsizmákban, hanem ők.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő cipellőt? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat.

Mikor vegyük meg az első cipőt?
Amikor gyermekünk járni kezd. A cipők ugyan a lábak védelmét szolgálják, mégsem segítenek a járás tanulási folyamatában. A legjobb, ha a baba mezítláb teszi meg az első lépéseket, hiszen meztelen talpacskáival sokkal jobban érzi a talajt és saját mozgását, gyorsabban megtanul járni, hamarabb kialakul az egyensúlyérzéke, mint cipőben. Persze nem mindegy, hogy otthonunkban milyen a padlóburkolat, mivel hideg járólapokon, csúszós parkettán nemcsak nehezebb a kicsiknek elindulniuk, de könnyen eleshetnek, felfázhatnak. Ilyen esetekben célszerű úgynevezett csúszásgátlós (talpán tapadós) vastag zoknit adni rájuk.

Milyen méretű cipőt vegyünk?
Fontos, hogy a kiválasztott cipő legalább 1-1,5 cm-el nagyobb legyen, mint gyermekünk talpa. Elsősorban azért, mert a gyermeklábak hihetetlen gyorsan nőnek, és meglehet, két hét múlva már kicsi lesz az új lábbeli, másrészt azért, mert a gyerekeknek szükségük van arra, hogy a cipőkben lábujjaiknak elég mozgásterük legyen. A túl nagy cipőkben csetlenek-botlanak, elzuhanhatnak, ezért felejtsük el az elcsépelt mondást: "majd belenő a gyerek"!

Hogyan mérjük meg a cipő hosszúságát?
Húzzuk a cipőt gyermekünk lábára, és a lábát amennyire lehtsége nyomjuk előre majd a sarka mögé dugjuk be a mutató ujjunkat.Rajzolja le gyermeke talpait. Állítsa zokniban a kicsit egy kartonpapírra, és függőlegesen tartott golyóstollal rajzolja körbe mindkét lábát. Nem elég csak az egyiket körülrajzolni, mivel gyakran jelentős eltérés van a két lábfej között. Vágja ki és helyezze a gyerek c ipőjébe a megrajzolt talpakat - így azonnal látni fogja, helyes-e a talpminta mérete vagy sem.

Mit tegyünk, ha a gyermekünknek túl magas a rüsztje, és/vagy keskeny a sarka?
Magas rüszt esetén célszerű fűzős, zsinóros vagy tépőzáras cipőt választani bebújós cipő helyett, amely gyakran feltöri a kicsik lábát. Az állítható felsőrésszel rendelkező lábbelik feszességét tetszés szerint állíthatjuk, szorosabbra vagy lazábbra fűzhetjük, a gyerek igényei szerint. Ha keskenyek a sarkai, mindenképp olyan modellt válasszunk, amely biztosan fogja az egész talpat anélkül, hogy a cipő emiatt szűk lenne.

Szükséges-e gyermekünknek otthoni cipőt (házicipőt) vásárolnunk?
Csak abban az esetben, ha a padlózat csúszós és hideg. Ezzel elkerülhetjük, hogy a játék hevében lecsúszott papucs nélkül gyermekünk mezítláb szaladgáljon, elcsússzon, vagy felfázzon. Ha padlószőnyegünk van, adjunk a babára egy csúszásgátlós zoknit (nyáron egészen nyugodtan hagyjuk mezítláb), és engedjük, hogy kússzon-másszon, gyalogoljon a lakásban.

Milyen gyakran vegyünk új cipőt a gyereknek?
A gyermeklábak gyorsan nőnek, így rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy a cipő orrában van-e még elegendő hely, nem nyomja-e a kicsi lábát. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy kinőtte-e a cipőt, vagy tudja-e még használni, készítsünk újabb talpmintát és helyezzük a cipőbe. Ha a talpminta és a cipő orra közötti eltérés kisebb, mint 1 cm, akkor itt az ideje az új lábbeli vásárlásnak.

Melyik cipő a legjobb gyermekünknek?
Nem biztos, hogy a legdrágább cipő egyben a legjobb is. Napjainkban a gyermekcipőgyártók előszeretettel készítenek bőrszandálokat, műbőr edzőcipőket, velúrbakancsokat, mégsem jelenthetjük ki, hogy a más anyagból készült cipők kevésbé jó minőségűek. Ma már lepkekönnyű gyöngyvászon kiránduló- és hajlékony, gumitalpú edzőcipőket vásárolhatunk a legapróbb méretekben is, amelyek jó felépítésűek és az áruk kedvezőbb. Nagyon fontos, hogy a cipő tartsa a kicsik bokáját (szandál esetén is!), és ne legyen merev a talpa, hiszen gyermekeink ebben a korban tanulnak járni, ezért nem mindegy, hogy talpaik járás közben képesek gördülni, hajlani a talajon, vagy egy merev talphoz kell alkalmazkodniuk.

Okozhat-e elváltozást a rosszul kiválasztott lábbeli?
Míg az újszülöttek 98%-a egészséges lábbal jön a világra, a felnőtt társadalomban az emberek 40%-a valamilyen elváltozásban (lúdtalp, harántsüllyedés, bütyök, befordult lábujjak) szenved. A talp betegségei genetikai hajlam következményei és a kétséges eredetű anyagokból készült rossz felépítésű lábbeli is lehet.

Hogy válasszunk cipőt?

Tisztítás

Piktogrammok

Ön vásárolna cipőt interneten?
igen     nem

 

Website made by: GrApixx Desing Studio